Neden Check-up Yaptırmalıyız?

desczeynep@codeventure.co • 14.09.2023
desc

Gelişen erken teşhis yöntemleri, artan hayat standardı ve yeni tedavi yöntemleri ile her geçen nesil beklenen yaşam süresi artmaktadır. Yaşam süremizin artması ile birlikte yaşlı olarak geçireceğimiz dönem uzamakta ve her geçen yıl yaşlılık kavramı değişim göstermektedir. İleri yaşlarda da üretken kalabilmek ve aktif bir hayat sürebilmek için gençlik ve erişkinlik dönemlerinden itibaren kendimize yatırım yapmamız ve iyi bakmamız gerekiyor. Bunun için atabileceğimiz en önemli adım sağlıklı bir yaşam şekli benimsemektir. Düzenli sağlık kontrollerinden geçmek de yaşlılık dönemimiz ve şu anki sağlık durumumuz için yapacağınız en önemli yatırımdır.


1) Erken Teşhis: 


Uploaded content

Pek çoğumuz sağlığımızla ilgili bir sorun hissettiğimizde veya kendimizde bir hastalık varlığından şüphelendiğimizde doktora gideriz ve kendimizi kontrol ettiririz. Ama bu aşamada genelde hastalıklarımız ilerlemiş ve tedavi edilmesi zorlaşmış olabilir. Kalp hastalıklarında, böbrek hastalıklarında ve kanser gibi hastalıklarda erken teşhis hayat kurtarıcı olmaktadır. Burada en önemli nokta sizde bir şikayet oluşturacak kadar ilerlemeden hastalığı saptamak ve önlemektir.

Düzenli aralıklarla Check-up yaptırarak henüz belirti vermeyen veya şikayet oluşturmayan hastalıkları erken aşamada tespit edebiliriz. Hastalıkların erken teşhis edilmesi ile birlikte tedavi sürecimiz hem maddi hem de manevi açıdan kolaylaşır ve iyileşme şansını arttırmış oluruz. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet,  kanser ve kalp hastalıklarında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Örneğin, güncel kanser taramaları sayesinde hastalık erken aşamada saptanabilir. Erken teşhis ile birçok ölümcül kanser türünün tedavisinde başarı ve hastalıktan kurtulma oranlarını arttırabiliriz. 


2) Hastalıkların Önlenmesi:


Düzenli olarak yaptırılan Check-up ile  hastalıkları erken teşhis edebileceğimizden bahsettik. Ayrıca daha da ileri giderek hastalıkların gelişimini de önleyebiliriz. 
Bir hastalık oluşmadan önce genellikle kan tahlilinde veya röntgen, ultrason gibi görüntüleme araçlarında ufak değişiklikler yaratır. Hastalanmadan önce bu değişiklikler saptanırsa hastalığın önüne geçilebilir. Örnek verecek olursak; kolesterol yüksekliği veya yüksek tansiyonu önceden tespit edip tedavi edersek kalp hastalıklarının ve damar tıkanıklarının önüne geçmiş oluruz. Veya kan şekerimizin yüksek olduğunu önceden tespit ederek göz ve böbrek hastalıklarının önüne geçebiliriz. Yine tiroid hormonlarımızdaki ufak değişiklikler tiroid bezimizin ileride yetersiz kalabileceğini veya çok fazla çalışıp guatr hastalığına sebep olabileceğini bize önceden gösterebilir.


3) Risk Faktörlerinin Belirlenmesi: 



Uploaded content


Genetik veya çevresel nedenlerle bazı hastalıklara yatkınlıklarımız olabilir. Ailemizde görülen genetik ve kronik hastalıklar veya çevresel nedenlerden; sigara-alkol tüketimi, düzensiz beslenme, fazla kilolu olma, hareketsizlik, stres gibi faktörler bizi bazı hastalıklara yatkın hale getirebilir. Doktorunuz muayene esnasında ailenizdeki hastalıkları sorgulayarak veya yaşam tarzınızla ilgili bilgiler alarak bu risk faktörlerini belirlemeye çalışır. Yine yapılacak ilgili kan tahlilleri veya görüntüleme yöntemleri risk faktörlerini belirlemeye yardımcı olur. Doktorunuz herhangi bir risk faktörü belirlerse yaşam tarzı değişiklikleri, düşük dozda ilaç başlanması veya düzenli aralıklarla kontrol gibi önerilerde bulunabilir. 
Hastalanmadan önceki aşamada durumunuzu belirlemek, risk faktörlerini tespit etmek ve hastalığa giden yolda önlemleri almak uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için önemi adımlardan biridir. Rahatsızlanmadan önce kendinize yapacağınız bu yatırım ile gelecekte daha refah ve sağlıklı bir yaşlılık döneminin kapılarını aralayabilirsiniz.


4) Sağlıklı Yaşam Tarzı: 


Bedenimize ve sağlığımıza her zaman dikkat etmemiz gerekir, bu beden bizi bir ömür boyu götürecek yegane şeydir. Bu yüzden sağlığımızı yakından takip etmeliyiz ve sağlıklı kalmak için yapılması gerekenlerin bilincinde olmalıyız. Düzenli yaptırılan check-up ile sağlık değerlerimizi kontrol altında tutarız, doktorumuzun yakın takibinde oluruz ve en önemlisi de sağlık durumumuzun farkında olur ve sağlığımız hakkında bilinçleniriz. Doktorumuz bizi sağlığımız için doğru alışkanlıklara yönlendirir. Sağlıklı bir hayat için neler yapmanız gerektiğini her seferinde hatırlamış ve gözden geçirmiş oluruz. Check-up ile  sağlık farkındalığımiz artar ve sağlıklı bir yaşam için motivasyon sağlarız.
Sağlıklı yaşam tarzımız olmazsa sağlığımızı tehdit eden risk faktörleri oluşur. Bu risk faktörleri ise hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar.  Anlaşılacağı üzere bizim en öncelikli hedefimiz sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak olmalı. Bu sayede en azından çevresel risk faktörlerini ortadan kaldırabiliriz. Bundan sonraki hedefimiz ise hastalığı önlemek. Eğer hastalığı önleyemediysek en azından hastalığı erken dönemde teşhis etmeyi hedeflemeliyiz. Düzenli olarak Check-up yaptırarak her bir aşamayı kontrol altında tutabiliriz.

Bunlara da göz at

article

Hangi Yaş Grubu Check-up Yaptırmalıdır ?

Senede bir kez Check-up yaptırmak sizi hastalıklardan korur, sağlıklı kalmanızı ve iyi yaşlanmanızı sağlar.
article

Neden Check-up Yaptırmalıyız?

Check-up’ın en önemli faydaları; erken teşhis, hastalıkları önlemek ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmaktır.
article

Check-up Hakkında Bilmem Gerekenler

Check-up'tan önce nelere dikkat etmeliyim? Check-up nasıl yapılır? Ne kadar sürer?
article

Check-up nedir?

Check-up Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Tüm Check-up Paketleri
back-to-top.png
logo

Size en uygun paketler için özel fiyat teklifi alın