Hangi Yaş Grubu Check-up Yaptırmalıdır ?

desczeynep@codeventure.co • 14.09.2023
desc

Sağlıklı Bireyler İçin Checkup

Düzenli olarak Check-up yaptırmak tüm bireylere önerilmektedir. Sağlıklı bireylerin de rutin olarak doktor kontrolünden geçmesi, sağlıklarını sürdürmeleri ve iyi bir yaşlanma için önem arz etmektedir. Sağlık kontrolünden hangi sıklıkla geçeceğiniz temel olarak doktorunuzun önerisiyle olmalıdır. Bu sıklığa doktorunuz yaşınıza, cinsiyetinize, mevcut hastalıklarınıza, ailenizde bulunan hastalıklara ve sizin hayat tarzınıza bağlı olarak karar verir. Genel olarak sağlıklı yetişkin bireylerin en az yılda bir kere rutin sağlık taramasından geçmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

Rutin kan testlerinin her sene yapılması sağlığınız ile ilgili birçok durumun gözden geçirilmesi için faydalı olur. Her sene yaptıracağınız rutin tahliller ile vitamin-mineral eksiklikleri, kan değerleri, şeker, tansiyon, böbrek-karaciğer değerleri, tiroid fonksiyonları, iyi-kötü kolesterol düzeyleri ve hormon değerlerine bakılır. Bu basit testler ile kansızlık, vitamin eksikliği gibi daha basit hastalıklarla birlikte kanser, kalp sorunları gibi daha ciddi hastalıklar açısından da incelenmiş olursunuz. 

İleri Yaşlarda Checkup

Uploaded content

Genelde yaş ilerledikçe sağlık kontrolünden geçme sıklığımız artmalıdır. Kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanser, karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalığı bulunanların bu kontrollerden daha sık geçmesi gerekir. Ailesinde şeker, tansiyon, kanser, böbrek veya kalp hastalığı bulunanların da bu hastalıklara yakalanma riski yüksek olacağından düzenli olarak check up yaptırması doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Yoğun Çalışanlar İçin Checkup

Uploaded content

Stresli yaşam koşulları olanlar ve çok yoğun çalışanların stres kaynaklı bazı hastalıklara yakalanma riski artmaktadır ve düzenli Check-up yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Sigara ve alkol tüketimi akciğer ve karaciğer hastalıkları için ciddi risk oluşturmaktadır. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere her türlü kanser türünün riskini arttırmakta, keza yüksek miktarda alkol kullanımı da karaciğer kanseri ve siroz riskini arttırmaktadır. Bu risk faktörleri bulunanların en azından yakın sağlık kontrolünde olması hayat kurtarıcı olabilir.

Kanserde Erken Teşhisi İçin Checkup:

Özellikle kanser tarama programlarını düzenli olarak yaptırmak sık görülen kanserlere karşı önlem almamızı sağlar. Bağırsak kanseri taraması için 45 yaş üstü sağlıklı bireylerin her sene dışkıda gizli kan testi vermesi gerekir ve her beş yılda bir kolonoskopi yaptırmak otoriteler tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Yine erkekler için önemli olan prostat kanseri riski için düzenli olarak kanda prostat değerlerine bakılmalıdır.
Kadınlar için önemli olan rutin kontroller meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taramalarıdır. 21-30 yaş aralığındaki kadınların her 3 yılda bir, 30-65 yaş aralığındaki kadınların ise her 5 yılda bir Smear testi vermesi ve HPV baktırması gelişmiş ülkelerde tavsiye edilmektedir. Her 8 kadından birinin yakalandığı meme kanserinden korunmak için ise 40 yaşından sonra her yıl düzenli olarak mamografi çekilmesi kadınlar için hayat kurtarıcıdır.

Bunlara da göz at

article

Hangi Yaş Grubu Check-up Yaptırmalıdır ?

Senede bir kez Check-up yaptırmak sizi hastalıklardan korur, sağlıklı kalmanızı ve iyi yaşlanmanızı sağlar.
article

Neden Check-up Yaptırmalıyız?

Check-up’ın en önemli faydaları; erken teşhis, hastalıkları önlemek ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmaktır.
article

Check-up Hakkında Bilmem Gerekenler

Check-up'tan önce nelere dikkat etmeliyim? Check-up nasıl yapılır? Ne kadar sürer?
article

Check-up nedir?

Check-up Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Tüm Check-up Paketleri
back-to-top.png
logo

Size en uygun paketler için özel fiyat teklifi alın